Ontrei

Ontrei

Ontrei: Timo Väänänen & Rauno Nieminen
Ontrei: Timo Väänänen & Rauno Nieminen

Ontrei-duo syntyi kesällä 2010 linja-autossa Venäjällä matkalla Haikolan kylään. Timo Väänänen oli saanut juuri uuden Novgorodin lyyra-kanteleen.  Matkalla oli mukana myös Rauno Nieminen jouhikkonsa kanssa. Enteellistä lienee, että musiikillinen ensikohtaaminen tapahtui Vuokkiniemen kylän kohdalla. Tästä kylästä oli kotoisin legendaarinen laulaja-kanteleensoittaja Andrei Sevastjanov Malikin, suomalaiselta nimeltään Ontrei Malinen, jonka rakentama vaskikantele oli ”löytynyt” hiljattain museosta.  Duo otti nimekseen Ontrei.

Ikiaikaiset lyyrasoittimet ovat vieneet duon tutkimusmatkoille Suomesta ja Karjalasta aina Puolaan ja Länsi-Siperiaan. Vaikka taiteilijat tunnetaan myös soitinten tutkijoina, musiikkiin heittäydytään suin päin improvisoimalla. Maanpovesta kaivetuille soittimille ei ole säilynyt nuotinnoksia, mutta muinaistarinoiden kuvaukset kultakielisistä lyyrista ovat kuljettaneet äänimatkoille muinaisuuden pohjoiseen.

Ontrei-duo soittaa muinaisaikaisia näppäiltäviä ja jousella soitettavia lyyrasoittimia, joiden historia ulottuu tuhansien vuosien taa. Tällaisia ovat Puolasta peräisin oleva viisikielinen lyyra gęśle, novgorodilaiset lyyrakanteleet ja leukakantele, virolaiset ja karjalaiset jouhikanteleet sekä länsi-siperialainen lyyra, pyngyr. Suomen ja Karjalan alueelta käytössä on mm. vienankarjalaisen Ontrei Malisen vaskikanteleet. Soittimet ovat kopioita alkuperäisistä museoista tai arkeologisista kaivauksista löydetyistä soittimista. Kielisoittimien lisäksi käytössä on myös tietäjän rumpu, eli kannus, erilaiset kellot, suuharppu ja pitkähuilu.

The Ontrei Duo plays various kinds of ancient lyres – jouhikantele (aka bowed lyre), kantele (plucked Finnish and Karelian lyre), and pyngyr (West Siberian lyre). The members are Rauno Nieminen and Timo Väänänen – both are long term professionals in the traditional and contemporary folk music. The Ontrei has released it’s first cd in Finland 2014 and in Germany 2016 by Nordic Notes.

The Kantele magazine wrote in the review:

The sound world of the cd is full and engaging – this music will guide your thoughts to the new paths. Nieminen and Väänänen share a pulse together and that can be heard and felt. I can imagine how much fun they’ve had when playing together.

– Maija Pokela, Kantele 2/2004

What is Ontrei’s music about? Read here.

%d bloggaajaa tykkää tästä: